Jätehuolto

"omenatorin" pöytä

Siirtolapuutarha-alueella on monipuoliset kierrätysmahdollisuudet, joten lajittelethan jätelajit omiin asioihinsa ja toimita niihin kuulumaton jäte Pirkanmaan jätehuollon keräyspisteisiin.

Sekajäte: kaksi lukittavaa Molokkia Pirtin pihapiirissä. Molokkeihin saa laittaa ainoastaan kotitaloudesta syntyvää energiajätettä.

Paperi: Oma keräysastiansa Pirtin pihapiirissä.

Kartonki: Oma keräysastiansa Pirtin pihapiirissä.

Metalli: Oma keräysastiansa Pirtin pihapiirissä.

Lasi: Oma keräysastiansa Pirtin pihapiirissä. Huom! ei ikkunalasia niiden sisältämän lyijyn vuoksi.

Biojäte: Oma keräysastia Pirtin pihapiirissä.

Muovi: Oma keräysastia Pirtin pihapiirissä. 

Puhdasta tekstiilijätettä ottaa vastaan Nekalan Nextiili, jonne voi viedä puhtaita ja kuivia vaatteita, kodin tekstiilejä, kankaita ja käyttökelpoisia kenkiä. Reiät ja pesussa lähtemättämät tahrat eivät haittaa, sillä lumppu kierrätettään.

Oksat ja haravointijätteen voi myös toimittaa Tarastejärven jätehuoltopisteeseen, joka ottaa nämä vastaan ilmaiseksi. Samassa keräyspisteessä myös erillinen keräysastia haittakasveille kuten jättiputkille.

Siirtolapuutarha-alueen jäteastioihin kuulumaton jäte:

 • PVC-muovit
 • kyllästetty puu
 • kipsilevyt
 • lasikuitu tai eristevilla
 • vaahtomuovit
 • maa- ja kiviainekset
 • kannot
 • biojätettä sisältävät ja likaantuneet pakkaukset
 • oksat, puutarhajäte

Molokin jätteistä löytyy edelleen sinne kuulumatonta tavaraa, kuten biojätettä, lautaa yms., mikä nostaa tietenkin yhdistyksen jätemaksuja. Siirtolapuutarhayhdistys vuokraa jäsenilleen peräkärryä esimerkiksi yllämainittujen jätteiden toimittamiseen asianmukaisiin keräyspisteisiin.

Kemiallisen käymälän jätteet

Kemiallisen käymälän nesteet voi tyhjentää Pirtin vieressä olevan WC- ja suihkurakennuksen pohjoispuolella olevaan kaivoon, jonka lähistöllä on myös vesipiste astian huuhtelemista varten.

Muut jätteet

Repe ja Romu kerää kodin ongelmajätteitä sekä metalli- ja koneromua erikseen ilmoitettuna ajankohtana Nekalan koulun pihalla. Tavaroita voi viedä sinne vain tuona aikana.

Muulloin käytettävissäsi on Nekalan ja Tarastejärven jätepisteitä (tiedot alla) tai muita Pirkanmaan jätehuollon paikkoja.

Näihin voit viedä (osa palvelusta on maksullista):

 • kodin ongelmajätteet (myös kestopuu alle kuution erissä)
 • lajitellut hyötyjätteet (metalli, lasi, paperi, pahvi)
 • sähkö- ja elektroniikkaromua, puu, kaatopaikkaromua.

Omenatori

Käyttökelpoiset hedelmät, vihannekset ja marjat lahjoitamme niitä tarvitseville "omenatorillamme", josta jokainen kaupunkilainen saa vapaasti hakea tuotteita omaan käyttöönsä.

Lisäksi Riistanhoitoyhdistys vastaanottaa lähes kaikki alueelta tulevat ihmisravinnoksi kelpaamattomat ylijäämä vihannekset ja hedelmät. Käytäntö on toimiva ja sitä jatketaan myös tällä kaudella.

Jos omenasato on liian suuri, eikä omenoille ole ottajia, kannattaa sopeuttaa niiden viljely käyttöön. Leikkaa puut matalammiksi ja ilmaviksi, niin sadon laatu paranee. Palstalla on oltava vähintään yksi hedelmäpuu. Jos sinulla on useampia, kannattaa ehkä luopua ylimääräisistä puista.

 

Jos havaitset väärinkäytöksiä, ilmoita niistä hallituksen jäsenille, niin yhdistys pyrkii korjaamaan asian. Ylimääräiset kulut ja työt laskutetaan väärinkäytöksen tehneeltä jäseneltä. On myös mahdollista, että yhdistys tekee rikosilmoituksen mahdollisesta ympäristörikoksesta.

Jäteasemien yhteystiedot:

Nekalan jäteasema
Viinikankatu 42, A-portti
Avoinna: ma - ti 10.00–17.00, ke 11-18, to-pe 9.00–16.00

Tarastenjärven jätteenkäsittelykeskus palvelee myös yksityisiä asiakkaita. Se sijaitsee noin 15 km Tampereelta Jyväskylän suuntaan. Vt 9:n varressa kyltti Tarastenjärven teollisuusalueelle, osoitteessa Tarastejärventie 66.
Avoinna ma-pe 6.30–21.00, la 8.30-15.30

Repsikka-nouto
Asiakaspalvelu puh. (03) 240 5110.

Repsikka-nouto voidaan tehdä joko paketti- tai kuorma-autolla kuljetettavan jätteen koosta ja määrästä riippuen. Pakettiautolla kulkevat yksittäiset esineet ja koneet, esim. kodinkoneet, huonekalut, kaapit ja tekstiilit. Pakkaathan pienet jätteet esim. pahvilaatikoihin tai jätesäkkeihin.

Nextiili

Harjuntausta 3 a, 33400 Tampere. Puh. 050 466 5845. Avoinna ma-pe 12-18 ja la 10-18.

 

Kompostointi

Kompostointiohjeita löydät mm. alla olevista linkeistä:

Biolanin kompostointiopas

Marttojen kompostointiopas

Ympäristöopas, kompostointi

Kaikki maatuva jäte kannattaa ja tulee aina kompostoida, mieluiten omalla palstalla.

PDF-tiedostokompostointiopas.pdf (898 kB)
Helsingin seudun ympäristöpalveluiden kompostointiopas
Huomioithan roskia tuodessasi lajittelupisteen astioiden koon.
Kiitos !
Ikkunalasin sisältämän lyijyn vuoksi, sitä ei saa laittaa lasinkeräykseen.
Lasit on vietävä Nekalan jäteasemalle.

* Rakennusjäteet on toimitettava omalla kustannuksella Tarastejärvelle. Niitä ei saa viedä jäteastiaan eikä jättää niiden viereen.

* Ehjät ja käyttökelpoiset tavarat kannattaa tuoda yhdistyksen kirpputoreille tai laittaa tarjolle epäviralliseen whatsapp-ryhmään, mistä ne voivat löytää uuden omistajan.

* Kierrätyspiste on auki tiistaisin yhteisötöiden aikana maa-ainesmyynnin vieressä porttien takana. Kierrätettäviä/annettavia tavaroita EI saa jättää mihinkään muualle.