Mökkikaupan teko

Harkitsetko siirtolapuutarhamökin ostamista?

Nekalan siirtolapuutarhamökin ostajan tulee olla kirjoilla Tampereella. Mökkikauppoja varten tarvitset kotipaikkatodistuksen maistraatista.

Jos olet kiinnostunut siirtolapuutarhamökistä, mieti motiivejasi ja ajankäyttöäsi. Palstanhoito vaatii aikaa – mutta vastaavasti antaa paljon iloa ja hyvää kuntoa.

Siirtolapuutarhaelämä on varsin yhteisöllistä. Muiden viljelijöiden kanssa tullaan tutuiksi melko pian. Jos osallistut mielelläsi yhteisiin talkoisiin ja tekemisiin, eikä sinua häiritse se, että naapuri on lähellä saatat olla erinomaista siirtolapuutarhuriainesta! Siirtolapuutarha-alue on yksi kaupungin puistoalueista ja näin ollen alueella täytyy noudattaa maanomistajan ja yhdistyksen sääntöjä, jotka rajoittavat rakentamista ja liittyvät palstan hoitoon. Siirtolapuutarhayhdistyksen hallitus sekä toimihenkilöt valvovat sääntöjen noudattamista. Lisätietoa  kaupanteosta saat isännöitsijältä. Isännöitsijään saat parhaiten yhteyttä sähköpostilla: isannoitsija ( at ) nspy ( piste ) eu.

Myytävänä olevat siirtolapuutarhamökit

Myyjät mainostavat mökkejä yhdistyksen ilmoitustaululla Pirtin edustalla (Muotialantie 43) sekä näillä kotisivuilla. Ostajat voivat jättää ilmoitustaululle myös oman ostoilmoituksensa. Nykyään mökkikaupoissa on alettu käyttää myös välittäjiä. Hintahaitari on erittäin suuri, koska mökkien ja palstojen kunto vaihtelee todella paljon. Sopivan mökin löydettyäsi, sovi vuokraoikeuden omistajan kanssa kauppapäivästä ja tutustu huolella yhdistyksemme sääntöihinohjeisiin ja vuokrasopimukseen. Varmista myös, että myyjä on maksanut (tai sovi, siirtyvätkö maksut sinulle) yhdistykselle tulevat velvoitteet, sähkölaskun ja sovi yhteisötyön osuus sekä pyydä myyjältä rasitetodistus.

Kaupan jälkeen sovi tapaaminen isännöitsijän kanssa. Isännöitsijä  tekee kanssasi vuokrasopimuksen ja antaa ohjeet liittymismaksun maksamisesta. Maksu tulee suorittaa ennen kuin kauppa tulee siirtolapuutarhayhdistyksen hallitukselle rekisteröitäväksi ja sopimus hyväksyttäväksi. Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen hallitset palstaasi ja voit toimia alueella viljelijänä.

Varainsiirtovero

Mökkikaupassa ostajan tulee maksaa varainsiirtoveroa. Lisätietoa varainsiirtoverosta on Verohallinnon internetsivuilta. Verohallinto on antanut 24.9.2012 oheisen tiedotteen varainsiirtoveron laskentaperusteesta siirtolapuutarhakaupoissa. Verohallinon mukaan siirtolapuutarhamökkejä luovutettaessa varainsiirtovero maksetaan ainoastaan rakennuksen arvosta. Tätä kantaa sovelletaan takautuvasti korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun KHO:2010:57 antopäivästä eli 4.10.2010 lähtien.

Kiinteistövero

Siirtolapuutarhamökeistä maksetaan myös kiinteistöveroa, jonka suuruus vaihtelee mm. mökin rakennusvuoden mukaan. Kiinteistöveron maksaa mökin tammikuun alussa omistanut henkilö. Omistajavaihdoksen yhteydessä/jälkeen ostajan ja myyjän on itse varmistettava, että Verohallinnolla on ajantasaiset tiedot mökin omistajuudesta.

Vuosittaiset maksut

Mökkiläisiltä peritään yhteisömaksu vuosittain. Yhteisömaksu kattaa alueen maavuokran ja vesimaksun, jotka ovat riippuvaisia palstan koosta, sekä hoitomaksun (jätehuolto, yleisten alueiden hoito yms.) ja siirtolapuutarhaliiton jäsenmaksun. Sähkömaksu maksetaan kulutuksen mukaan. Lasku tulee kerran vuodessa keväisin.

Maksut 2023:

Maavuokra 0,48 euroa/neliö/vuosi

Vesimaksu 0,09 euroa/neliö/vuosi

Jäsenmaksu 70 euroa/vuosi

Hoitomaksu 90 euroa/vuosi

Liittymismaksu

Liittymismaksu maksetaan kerran mökkikaupan yhteydessä ennen vuokrasopimuksen vahvistamista. Liittymismaksu vuonna 2023 on 1200 euroa.

Yhdistys ei ota siirtolapuutarhamökkien kaupoissa kantaa kauppahinnan määräytymiseen eikä sen erittelyyn samoin kuin ei myöskään varainsiirtoveron laskentaperusteeseen ja sen suuruuden määräytymiseen.

Mietitkö mökin myymistä ?

Tiedota isännöitsijää myyntiaikestasi. Isännöitsijä tarvitsee tiedon vuokraoikeuden ja palstalla olevan omaisuuden suunnitellusta myynnistä/siirrosta viimeistään kaksi viikkoa ennen sovittua kaupantekotilaisuutta. Saat samalla kauppakirjapohjan liitteineen ja lisätietoja kaupanteosta. Isännöitsijään saat parhaiten yhteyttä sähköpostilla:  isannoitsija ( at ) nspy ( piste ) eu.

Otathan huomioon, että ostajan eli uuden viljelijän tulee olla yksityishenkilö ja hänen kotipaikkansa on oltava Tampere, koska palstan vuokrasopimus voidaan tehdä ainoastaan tamperelaisen yksityishenkilön kanssa. Kaupantekoa ja vuokrasopimusta varten tulee ostajan hankkia maistraatista kotipaikkatodistus. Lisäksi ostajalla ei saa olla toista palstaa vuokralla Nekalassa.

Myynnin/siirron tekemisen yhteydessä myyjä ja ostaja laativat kauppakirjan.  Apuna voit käyttää isännöitsijältä saatavaa mallipohjaa kauppakirjasta ja rasiteliitteistä. Jos käytätte muuta kauppakirjapohjaa, pitää kauppakirjasta ilmetä vastaavat tiedot kuin mallissa.

Kaupanteon yhteydessä myyjällä tulee olla todisteet siitä, että maavuokra ja muut yhdistykselle tulevat maksut on maksettu ja myös sähkölasku. Samoin tulee olla todistettu selvitys tehdyistä yhteisötöistä ja ettei palstan hoitoon/rakennelmiin liity rasitteita.

Myyjän on hyvä varata näiden todisteiden hankkimiseen riittävä aika.

Edellä mainitut velvoitteet on hoidettava ennen myyntiä tai sitten on kirjallisesti sovittava, kuka niistä vastaa. Asiasta on merkittävä liite kauppakirjaan.

Kauppakirjoja laaditaan kolme (3) kappaletta, joista yksi toimitetaan yhdistykselle eli isännöitsijälle merkiksi siitä, että myynti/siirto on tapahtunut ja yhdistyksen hallitus voi kokouksessaan rekisteröidä omistajuuden siirtyneen, sekä yksi ostajalle ja yksi myyjälle. Uuden omistajan tai omistajien on todistettava henkilöllisyytensä kun asiakirjat allekirjoitetaan. Lisäksi kauppakirjan perusteella yhdistys tekee ostajan kanssa vuokrasopimuksen kaksin kappalein, yksi ostajalle ja toinen yhdistykselle.

Ostaja sopii tapaamisen isännöitsijän kanssa ja toimittaa samalla kauppakirjan isännöitsijälle.

Vuokrasopimus hyväksytään vielä yhdistyksen hallituksen kokouksessa, joka vahvistaa ostajan jäsenyyden yhdistyksessä. Asiakirjat tuodaan hallituksen käsittelyyn sen jälkeen, kun ostaja on maksanut liittymismaksunsa.  Kun ostajan vuokrasopimus on hyväksytty,  on myyjän jäsenyys irtisanottu yhdistyksestä ilman erillistä ilmoitusta.

Myynnin yhteydessä myyjän velvollisuus on siirtää uudelle omistajalle hallussaan olevat muut asiakirjat, kuten mahdolliset rakennusluvat, jätevesiselvitys, palsta/rakennustarkastusten tulokset jne. sekä yhteistilojen avain.

Vuokraoikeuden siirto

Siirto tulee kysymykseen vain perheensisäisinä muutoksina esim. kuolintapausten yhteydessä. Tällaisissa tapauksissa isännöitsijä kertoo ja opastaa tarkemmin siirrosta ja sen velvoitteisiin liittyvistä asioista.