Ostajan opas

10.3.2024

Siirtolapuutarhamökin omistaminen poikkeaa monessa suhteessa tavanomaisen kesämökin omistamisesta. Palstanhoito antaa paljon, mutta vaatii myös työtä, aikaa ja yhteisölliseen siirtolapuutarhaelämään soveltuvaa luonnetta. 

Nekalan siirtolapuutarhamökin ostajan tulee olla kirjoilla Tampereella. 

Siirtolapuutarha-alue on kaupungilta vuokrattua puistoaluetta, minkä vuoksi alueella täytyy noudattaa sääntöjä, jotka rajoittavat rakentamista ja palstan hoitoa. Sääntöjen noudattamista myös valvotaan. Siirtolapuutarhaelämä on yhteisöllistä. Alueen palvelut ja viihtyvyys taataan vuosittaisilla yhteisötöillä ja yhteisömaksuilla. 

Tamperelaisuutesi todistaaksesi tarvitset mökkikaupassa kotipaikkatodistuksen, jonka saa Digi- ja väestötietovirastosta.

Mökit ja yhdistykseen liittyminen

Myytäviä mökkejä löydät yhdistyksen kotisivuilta ja yhdistyksen ilmoitustaululta Pirtin pihapiiristä. Myös kiinteistövälittäjiä käytetään mökkikaupoissa.  Yhdistys ei ota kantaa kauppahintoihin.  

Sopivan mökin löydettyäsi tutustu huolella yhdistyksen sääntöihin ja ohjeisiin. Pyydä myyjältä mökin rasitetodistus, josta selviävät myytävän mökkipalstan keskeneräiset velvoitteet. Sovi myyjän kanssa, kumpi suorittaa ostovuoden osalta yhdistykselle avoimet laskut ja hankintavuoden yhteisötyövelvoitteen.

Kaupan jälkeen sovi tapaaminen isännöitsijän kanssa. Isännöitsijä tekee kanssasi yhdistyksen vuokrasopimuksen ja antaa ohjeet yhdistyksen liittymismaksun maksamisesta. Liittymismaksu tulee suorittaa ennen kuin kauppa tulee siirtolapuutarhayhdistykselle rekisteröitäväksi ja sopimus hyväksyttäväksi. 

Lisätietoja

Lisätietoa kaupanteosta, kauppakirjapohjan ja myytävän palstan rasitustodistuksen saa yhdistyksen isännöitsijältä

Liittymismaksu ja yhteisömaksu

Yhdistyksen liittymismaksu maksetaan kerran mökkikaupan yhteydessä ennen vuokrasopimuksen vahvistamista. 

Sen lisäksi mökkiläisiltä peritään vuosittain yhteisömaksua, joka kattaa pinta-alaperusteisen maavuokran, vesimaksun, hoitomaksun ja Siirtolapuutarhaliiton jäsenmaksun. Sähkölaskua maksetaan kulutuksen mukaan. 

Varainsiirtovero ja kiinteistövero

Mökkikaupassa ostajan tulee maksaa varainsiirtoveroa. Se maksetaan ainoastaan rakennuksen arvosta.

Siirtolapuutarhamökeistä maksetaan myös kiinteistöveroa, jonka suuruus vaihtelee  rakennusvuoden mukaan. Kiinteistöveron maksaa mökin tammikuun alussa omistanut henkilö. Ostajan ja myyjän on itse varmistettava, että Verohallinnolla on ajantasaiset tiedot mökin omistajuudesta.