Mökkimurrot

Mökkimurrot

 

Jos mökkiisi on murtauduttu, ilmoita asiasta poliisille ja vakuutusyhtiölle. Älä siivoa paikkoja ennen kuin saat siihen luvan poliisilta ja joissakin tapauksissa vakuutusyhtiöltä. Murroista on hyvä ilmoittaa myös hallitukselle, jotta asiasta voidaan tarvittaessa tiedottaa laajemmin yhdistyksen jäsenille, jos murtoilmoituksia tulee useita.

Jos naapurisi mökkiin on murtauduttu, eikä sinulla ole hänen yhteystietojaan, ota yhteyttä hallitukseen.

Jos havaitset alueella häiriökäyttäytymistä tai murto on käynnissä, soita hätänumeroon 112, älä mene yksin itse selvittämään tilannetta.

 

Ennaltaehkäisy

Lähde www.poliisi.fi 2.11.2013:

”Kesämökkeihin murtaudutaan ympäri vuoden, mutta erityisesti keväällä, kun mökkejä aletaan varustaa kesäkuntoon. Varkaat etsivät kesämökeiltä erityisesti elektroniikkaa, arvoesineitä, alkoholia ja aseita. Tehokas keino suojautua mökkivarkailta on sopia lähinaapureiden kanssa kesämökin silmälläpidosta. – –

 

Kesämökin suojauksessa tärkeintä on tehdä murtautuminen mahdollisimman hankalaksi ja aikaa vieväksi. Tästä syystä kaikissa ulko-ovissa kannattaa olla takalukkiutuva tai takalukittava käyttölukko. Takalukittua lukkoa ei saa avatuksi varkaiden yleisesti käyttämillä menetelmillä. Käyttölukon lisäksi kannattaa asentaa myös varmuuslukko ja ikkunoihin ikkunaluukut.

 

Kesämökkeihin voi myös kohtalaisen edullisesti asentaa murtohälyttimiä, jotka lauetessaan lähettävät sanoman määriteltyihin puhelinnumeroihin. Myös videovalvonta on helppo asentaa. Kamera käynnistyy liikeilmaisimen havainnosta. Kuvanauhan avulla mahdolliset varkaat on helppo tunnistaa. Eri vaihtoehtojen soveltuvuus ja luotettavuus kannattaa selvittää luotettavan asiantuntijan kanssa.” Linkkejä murtohälytyspalveluihin.

 

Huolehdi, että jäsenrekisterissä on ajantasainen puhelinnumerosi ja sähköpostisi, jotta sinut voidaan tavoittaa nopeasti mahdollisen mökkimurron havaitsemisen jälkeen.