Sauna

Tämä kiuas ei lämpiä sähköllä
"Koivubaarissa" kelpaa vilvoitella löylyjen jälkeen
Grillissä valmistuvat perinteiset makkarat nuotiossa
Grillikatoksessa voidaan viettää vaikka tunnelmoiden iltaa hyvässä porukassa
Uusi grillikatos, maalia vailla. Kuva v 2015.

Nekalan parhaimmat löylyt siirtolapuutarhalla

Touko-ja syyskuussa sauna lämmitetään lauantaisin klo 16-20. Kesä-elokuussa saunomaan pääsee keskiviikkoisin ja lauantaisin klo 16-20. 

Löylyjen hinta on 5€ / kerta. 

Saunamme löylyt ovat Tampereen parhaat – sanovat muutkin kuin oma väki. Hyvien löylyjen salaisuus piilee isossa, kertalämmitteisessä kiukaassa, jonka luukku aukeaa sekä miesten että naisten puolelle. Se antaa tietysti myös mahdollisuuden pieneen ystävälliseen kisailuun miesten ja naisten kesken.

Sauna sijaitsee Nekalan Siirtolapuutarhan Muotialantien eteläpuolen perällä urheilukentän sivustalla. Sekä naisten että miesten puolelle mahtuu kumpaankin yhtä aikaa kymmenkunta saunojaa, joiden on varottava uunimaisesta luukusta heitettävien löylyjen äkkikuumuutta. Kun löyly kiertää viimeiseenkin nurkkaan, voi ilmassa aistia hyvänolon ja rentoutumisen tunteen.

Aivan vaivatta eivät löylyt synny. Yleensä jo edellisenä ilta saunan lämmitysvuorossa oleva laittaa puut valmiiksi – onhan ne joku jo pilkkonut sopiviksi ja sitä ennen hoitanut joku puiden hankinnan – ja aamulla ani varhain kukonlaulun aikaa syttyy ensimmäinen pesällinen. Viiden kuuden tunnin lämmityksen jälkeen luukku suljetaan ja tunnin pari myöhemmin ovat vuorossa häkälöylyt. Pian sauna onkin pienen siivouksen jälkeen – puunroiskeet pois – valmis vastaanottamaan kylpijät.

Saunaan saapuessa maksetaan saunamaksu, siirrytään pukuhuoneen puolelle – naiset oikealle, miehet vasemmalle – ja sitten suihkuhuoneen kautta löylyhuoneeseen. Nämä kaikki ovat loistavassa kunnossa hiljattain tehdyn suurremontin jäljiltä.

Napakoiden löylyjen jälkeen kietaistaan pyyhe ympärille ja mennään istumaan saunabaariin, jonne kassalta on matkalla ostettu virvokkeita tai vaikka makkaraa grillattavaksi. Saunabaari on oikeastaan koivubaari, sillä se sijaitsee suurten koivujen katveessa saunan edustalla. Takana sijaitsevalla kentällä voi vaikkapa avojaloin ottaa välillä rantalentopallomatsin ja kipaista sitten takaisin löylyjen lumoihin.

Kun saunojat ovat poistuneet, on vuorossa sitten perusteellisen siivouksen vuoro, jotta seuraavilla kylpijöillä on puhdas ja mukava sisääntulo. Saunan historia kertoo, että unelma saunasta alkoi elää aikojen kuluessa niin, että vuonna 1947 ryhdyttiin tehtävään. Suurten ikäluokkien myötä lapsien määrä oli saunassa myös suuri, ja vaikuttaa siltä, että saman ikäpolven lastenlapset ovat nyt löytämässä hyvien löylyjen salaisuuden.

 

 

PDF-tiedostoKylpyrauha_2021.pdf (56 kB)
Kylpyrauha saunalla

Saunatoimikunta

Yhteisötyötunteja voi kerryttää mainiosti myös saunalla, lämmittäjänä tai lipunmyyjänä.  Ota yhteys saunaisäntään tai -emäntään ja sovi omat vuorosi kauden alussa tai myöhemmin kesällä.

Nekalan Siirtolapuutarhan saunan historiaa