Uuden viljelijän pikaopas

 

Tervetuloa Nekalan siirtolapuutarhayhdistys ry:n jäseneksi!

 

Olet liittynyt vuonna 1932 perustettuun siirtolapuutarhayhdistykseen. Yhdistyksen jäsenmäärä ja 311 palstaa tekevät siitä Suomen kolmanneksi suurimman. Viljelijöiden lisäksi yhdistyksellä on kannatusjäseniä ja kunniajäseniä.

 

Virallinen viestintä


Yhdistyksen virallisia viestintäkanavia ovat alueen ilmoitustaulut (etenkin Pirtin pääilmoitustaulu) ja sähköposti. Ellet vielä ole sähköpostilistalla, laita pyyntö osoitteeseen: kortisto@nspy.eu
Sähköpostilla saat toukokuusta syyskuuhun kuukausittaisen tiedotteen ajankohtaisista asioista.
Ilmoituksia voidaan lähettää myös tekstiviestillä.
Kokouskutsut kaikille jäsenille avoimiin kevät- ja syyskokouksiin on luettavissa myös
Aamulehdestä.
Yhdistyksen kotisivuilta löydät ajantasaisimman tiedon yhdistyksen ohjeista, tapahtumista, kokouksista ja päätöksistä.

 

Yhdistyksen hallitus ja kokoukset


Yhdistyksen hallituksen muodostavat puheenjohtaja, kahdeksan hallituksen jäsentä sekä neljä varajäsentä. Hallituksen varsinaiset jäsenet valitaan kahdeksi vuodeksi syyskokouksessa. Hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa myös talvikaudella. Yhdistyksen puheenjohtaja ja hallituksen jäsenet työskentelevät palkkiotta yhteisötöinä.
Kevätkokouksessa käsitellään edellisen vuoden toimintakertomus, vahvistetaan tilinpäätös ja päätetään vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille tilivelvollisille.
Syyskokouksessa päätetään tulevan vuoden talousarviosta, toimintasuunnitelmasta ja
jäsenmaksun suuruudesta.
Ajantasaiset yhteystiedot yhdistyksen puheenjohtajaan, hallituksen jäseniin ja eri toimialueiden vastaaviin löydät yhdistyksen kotisivuilta. Hallituksen ja puheenjohtajan tavoitat myös yhteissähköpostilla: hallitus@nspy.eu
Voit toimittaa postia hallitukselle myös Pirtin edustan huoltorakennuksen punaiseen lukolliseen postilaatikkoon.

 

Yhdistyksen säännöt ja ohjeet

 

Monet yhdistyksen säännöistä perustuvat Tampereen kaupungin kanssa tehtyyn
vuokrasopimukseen. Alue on kaupungin yleistä puistoaluetta. Ulkoilijat ovat tervetulleita alueelle,mutta mökkipalstat ovat yksityisalueita.
Yhdistyksen velvollisuutena on säilyttää alue viihtyisänä, minkä vuoksi yhdistyksellä on kattava valikoima palstan hoitoon ja kasvillisuuteen liittyviä sääntöjä ja ohjeita. Niihin on syytä tutustua.
Hiljaisuus on klo 22-07, jolloin äänekäs ja häiritsevä toiminta on kiellettyä. Nopeusrajoitus alueella on 10 km/h.
Rotta-ongelman torjumiseksi luonnonvaraisten eläinten ruokinta alueella on kielletty.

 

Rakentaminen ja jätehuolto


Rakennustoimikunnan tavoitteena on varjella alueen yhtenäisen ilmeen säilymistä. Tästä syystä tarvitset kaikkiin kiinteisiin rakenteisiin, imeytyskuoppaan ja vaikkapa ilmalämpöpumpun asentamiseen luvan, jota voi hakea myös sähköisesti. Rakennusohjeet löydät yhdistyksen kotisivuilta.

Toimenpide- ja rakennuslupahakemukset voit tulostaa täältä.
Yhteistä biojäteastiaa ei ole, vaan tarkoitus on, että viljelijä kompostoi biojätteet omalla palstallaan ja hyödyntää mullan palstallaan. Myös puutarhajäte kompostoidaan palstoilla.
Viime vuosina yhdistys on keväisin järjestänyt risukeräyksen, josta tiedotetaan hyvissä ajoin.
Siirtolapuutarhalla on 7 kompostoivaa kuivikekäymälää yhteiskäytössä. Palstalle voi sijoittaa oman käymälän varastoon tai kylkiäiseen.

Kompostoivat, pakastavat ja kemialliset käymälät ovat alueella suosittuja. Pakastavan käymälän jätteet kompostoidaan omalla palstalla. Kemiallisen käymälän nesteet voi tyhjentää Pirtin vieressä olevan wc- ja suihkurakennuksen pohjoispuolella olevaan kaivoon, jonka lähistöllä on myös vesipiste astian huuhtelemista varten.
Tutustu ajantasaisiin jätehuolto-ohjeisiin.
Sekajäteastia, kompostikäymälät sekä wc-ja suihkutilat avautuvat ns. viljelijän avaimella. Avaimia on yksi palstaa kohti, mutta niitä voi itse teettää lisää.

Yhteisötyöt


Jäsenmaksun lisäksi jokainen yhdistyksen jäsen on velvoitettu tekemään yhteisötyötä vähintään yhdeksän tunnin ajan siirtolapuutarhan kunnossapitotehtävissä tai tapahtumien järjestelyissä.
Yhteisötyötunnit tulee tehdä tasaisesti kauden aikana.
Velvoitteen voivat suorittaa myös viljelijän perheenjäsenet, mutta eivät alaikäiset lapset.
Yhteisötyöstä ovat vapautettuja yli 70-vuotiaat, vähintään kymmenen vuoden ajan yhdistyksen jäsenenä olleet viljelijät.
Yhteisötyöt ovat alueen kunnossapidon kannalta tärkeitä ja ehdottoman suositeltavia, koska yhdistyksellä on palkattuna vain kesäaikana työskentelevä kausityöntekijä. Halutessaan yhteisövelvoitteen voi suorittaa myös maksamalla yhdistykselle vuosittain syyskokouksessa päätetyn maksun.

 

(Pikaopas hyväksytty yhdistyksen hallituksen kokouksessa 23.9.2021)